Cześć!

Dzisiaj chciałabym pokazać autograf, jaki otrzymałam od amerykańskiego szefa kuchni- Paul Prudhomme.

Kilka słów o kucharzu:

Paul Prudhomme (13 lipca 1940 r. – 8 października 2015 r.), znany również jako Gene Autry Prudhomme, był amerykańskim kucharzem celebrytą, którego specjalnością była kuchnia kreolska i cajunska , którą również przypisuje się popularyzacji.  Był szefem kuchni K-Paul's Louisiana Kitchen w Nowym Orleanie , a wcześniej był właścicielem i prowadził kilka innych restauracji. Opracował kilka produktów kulinarnych, w tym ostre sosy i mieszanki przypraw, oraz napisał 11 książek kucharskich. Najmłodsze z 13 dzieci urodzonych przez Eli Prudhomme, Jr. i Hazel Reed,  Prudhomme wychowywał się na farmie w pobliżu Opelousas , siedziby parafii Saint Landry w Luizjanie . Jego ojciec był rolnikiem, który w dzieciństwie Prudhomme miał problemy finansowe, a matka była kreatywną kucharką.  Wcześniej nazwany na cześć św. Pawła , wybrany przez katolickiego księdza , Prudhomme przyjął w młodości pseudonim „Gene Autry Prudhomme”.  Jego przodkowie ze strony matki to wcześni osadnicy akadyjscy Martin Aucoin (ok. 1651 – 1711) i Marie Gaudet (ok. 1657 – 1734). Prudhomme otworzył swoją pierwszą restaurację w Opelousas w 1957 roku, restaurację hamburgerową o nazwie Big Daddy O's Patio. Restauracja zbankrutowała w ciągu dziewięciu miesięcy, w tym czasie rozpadło się również jego pierwsze małżeństwo.  Został sprzedawcą magazynów początkowo w Nowym Orleanie, a potem kilka miejsc pracy w restauracjach objęło go po całym kraju. W tym czasie zaczął tworzyć własne mieszanki przypraw i rozdawać je klientom.  W 1970 roku przeniósł się z powrotem do Nowego Orleanu, aby pracować jako sous chef w hotelu Le Pavillon . Wkrótce odszedł, aby otworzyć restaurację Maison du Puy u Clarence'a Dupuy. Tam poznał swoją drugą żonę, Kay Hinrichs, która pracowała w restauracji jako kelnerka. W 1975 roku Prudhomme odszedł, aby zostać pierwszym urodzonym w Ameryce szefem kuchni w Commander's Palace pod kierownictwem Richarda Brennana, seniora. Szef Paul przekształcił restaurację Garden District w światowej klasy miejsce. W 1979 roku Prudhomme i Kay (obecnie jego żona) otworzyli K-Paul's Louisiana Kitchen we francuskiej dzielnicy Nowego Orleanu. Restauracja została nazwana na cześć ich imion, Paul pracował jako szef kuchni, a Kay jako kierownik restauracji. Przez jakiś czas próbował prowadzić restaurację, nadal pracując w Pałacu Komandorskim, ale zapotrzebowanie w jego nowej restauracji było takie, że przeniósł się tam do pracy na pełny etat, jednocześnie wyznaczając Emerila Lagasse , aby przejął stanowisko Szefa Kuchni w Pałac Komendantów. W 1980 Prudhomme został kawalerem (rycerzem) francuskiego Ordre National du Mérite Agricolena cześć jego pracy z kuchniami Cajun i Creole.  Jego książka kucharska Louisiana Kitchen Paula Prudhomme'a została wydana przez William Morrow and Company w 1984 roku. W 1989 roku Międzynarodowe Stowarzyszenie Profesjonalistów Kulinarnych przyznało jej nagrodę Culinary Classic Book Award .  Prudhomme przypisuje się spopularyzowaniu w latach 80-tych kuchni cajun, a w szczególności sczerniałego karmazyna Popularność tej ryby była taka, że ​​komercyjne połowy tego gatunku zostały ograniczone, aby zapobiec jego wyginięciu. Przypisuje się również Prudhomme'owi wprowadzenie turduckena do kuchni amerykańskiej.  Podczas letniej rezydencji w Nowym Jorku w 1985 roku wyskakująca restauracja Prudhomme została zgłoszona Zarządowi Zdrowia, który odwiedził ją i zamknął przed otwarciem, zgłaszając 29 naruszeń kodeksu zdrowia miasta. Prudhomme zignorował rozkaz i mimo to otworzył restaurację, w wyniku czego Rada Zdrowia groziła mu więzieniem, jeśli nadal będzie prowadził restaurację. Burmistrz miasta Ed Koch pojawił się z Prudhomme w restauracji, aby ogłosić koniec, jak donosiły media, „wojny gumbo”. Restauracja odniosła spory sukces w ciągu pięciu tygodni, kiedy była otwarta, a kolejki czasami sięgały czterech przecznic.  Cztery lata później Prudhomme otworzył stałą restaurację w Nowym Jorku przy 622 Broadway, w której kolejki miały do ​​dwóch godzin.  W 1992 roku został oskarżony o posiadanie broni podczas próby wejścia na pokład samolotu na międzynarodowym lotnisku Baltimore–Washington po pozostawieniu załadowanego rewolweru w bagażu podręcznym. Później wydał oświadczenie prasowe, że zapomniał, że jest w torbie.  Pojawił się gościnnie w szkole gotowania Le Cordon Bleu w Paryżu we Francji w październiku 1994 r.  W 2004 roku udał się do bazy marynarki wojennej Guantanamo Bay na Kubie wraz z 4000 funtów (1800 kg) żywności i przypraw do gotowania dla stacjonujących tam żołnierzy.  Po huraganie Katrina w sierpniu 2005 r. Prudhomme został zmuszony do zamknięcia swojej restauracji. Podczas wysiłków restauracyjnych gotował za darmo w ośrodku pomocy dla wojska i mieszkańców przebywających w Dzielnicy Francuskiej; w pewnym momencie jego zespół ugotował ponad 6000 posiłków w ciągu dziesięciu dni. W październiku ponownie otworzył restaurację;  pomieszczenie nie zostało poważnie zniszczone przez burzę.  Bon Appétit przyznał Prudhomme Nagrodę Humanitarną w 2006 roku za jego wysiłki po huraganie.  Po jego śmierci w 2015 r. osobista biblioteka Prudhomme'a, składająca się z prawie 600 książek kucharskich, podręczników o żywności i książek technicznych z zakresu nauk o żywności, została przekazana Bibliotece Gościnności i Kulinarnej im. Johna i Bonnie Boyd, która jest powiązana z Południowym Muzeum Żywności i Napojów

Autograf dostałam od koleżanki Małgosi.

 

Komentarze