1177. Paul Prudhomme
Cześć!
Dzisiaj chciałabym pokazać autograf, jaki otrzymałam od amerykańskiego szefa kuchni- Paul Prudhomme.
Kilka słów o kucharzu:
Paul Prudhomme (13 lipca 1940 r. – 8 października 2015 r.), znany również jako Gene Autry Prudhomme, był amerykańskim kucharzem celebrytą, którego specjalnością była kuchnia kreolska i cajunska , którą również przypisuje się popularyzacji. Był szefem kuchni K-Paul's Louisiana Kitchen w Nowym Orleanie , a wcześniej był właścicielem i prowadził kilka innych restauracji. Opracował kilka produktów kulinarnych, w tym ostre sosy i mieszanki przypraw, oraz napisał 11 książek kucharskich. Najmłodsze z 13 dzieci urodzonych przez Eli Prudhomme, Jr. i Hazel Reed, Prudhomme wychowywał się na farmie w pobliżu Opelousas , siedziby parafii Saint Landry w Luizjanie . Jego ojciec był rolnikiem, który w dzieciństwie Prudhomme miał problemy finansowe, a matka była kreatywną kucharką. Wcześniej nazwany na cześć św. Pawła , wybrany przez katolickiego księdza , Prudhomme przyjął w młodości pseudonim „Gene Autry Prudhomme”. Jego przodkowie ze strony matki to wcześni osadnicy akadyjscy Martin Aucoin (ok. 1651 – 1711) i Marie Gaudet (ok. 1657 – 1734). Prudhomme otworzył swoją pierwszą restaurację w Opelousas w 1957 roku, restaurację hamburgerową o nazwie Big Daddy O's Patio. Restauracja zbankrutowała w ciągu dziewięciu miesięcy, w tym czasie rozpadło się również jego pierwsze małżeństwo. Został sprzedawcą magazynów początkowo w Nowym Orleanie, a potem kilka miejsc pracy w restauracjach objęło go po całym kraju. W tym czasie zaczął tworzyć własne mieszanki przypraw i rozdawać je klientom. W 1970 roku przeniósł się z powrotem do Nowego Orleanu, aby pracować jako sous chef w hotelu Le Pavillon . Wkrótce odszedł, aby otworzyć restaurację Maison du Puy u Clarence'a Dupuy. Tam poznał swoją drugą żonę, Kay Hinrichs, która pracowała w restauracji jako kelnerka. W 1975 roku Prudhomme odszedł, aby zostać pierwszym urodzonym w Ameryce szefem kuchni w Commander's Palace pod kierownictwem Richarda Brennana, seniora. Szef Paul przekształcił restaurację Garden District w światowej klasy miejsce. W 1979 roku Prudhomme i Kay (obecnie jego żona) otworzyli K-Paul's Louisiana Kitchen we francuskiej dzielnicy Nowego Orleanu. Restauracja została nazwana na cześć ich imion, Paul pracował jako szef kuchni, a Kay jako kierownik restauracji. Przez jakiś czas próbował prowadzić restaurację, nadal pracując w Pałacu Komandorskim, ale zapotrzebowanie w jego nowej restauracji było takie, że przeniósł się tam do pracy na pełny etat, jednocześnie wyznaczając Emerila Lagasse , aby przejął stanowisko Szefa Kuchni w Pałac Komendantów. W 1980 Prudhomme został kawalerem (rycerzem) francuskiego Ordre National du Mérite Agricolena cześć jego pracy z kuchniami Cajun i Creole. Jego książka kucharska Louisiana Kitchen Paula Prudhomme'a została wydana przez William Morrow and Company w 1984 roku. W 1989 roku Międzynarodowe Stowarzyszenie Profesjonalistów Kulinarnych przyznało jej nagrodę Culinary Classic Book Award . Prudhomme przypisuje się spopularyzowaniu w latach 80-tych kuchni cajun, a w szczególności sczerniałego karmazyna Popularność tej ryby była taka, że komercyjne połowy tego gatunku zostały ograniczone, aby zapobiec jego wyginięciu. Przypisuje się również Prudhomme'owi wprowadzenie turduckena do kuchni amerykańskiej. Podczas letniej rezydencji w Nowym Jorku w 1985 roku wyskakująca restauracja Prudhomme została zgłoszona Zarządowi Zdrowia, który odwiedził ją i zamknął przed otwarciem, zgłaszając 29 naruszeń kodeksu zdrowia miasta. Prudhomme zignorował rozkaz i mimo to otworzył restaurację, w wyniku czego Rada Zdrowia groziła mu więzieniem, jeśli nadal będzie prowadził restaurację. Burmistrz miasta Ed Koch pojawił się z Prudhomme w restauracji, aby ogłosić koniec, jak donosiły media, „wojny gumbo”. Restauracja odniosła spory sukces w ciągu pięciu tygodni, kiedy była otwarta, a kolejki czasami sięgały czterech przecznic. Cztery lata później Prudhomme otworzył stałą restaurację w Nowym Jorku przy 622 Broadway, w której kolejki miały do dwóch godzin. W 1992 roku został oskarżony o posiadanie broni podczas próby wejścia na pokład samolotu na międzynarodowym lotnisku Baltimore–Washington po pozostawieniu załadowanego rewolweru w bagażu podręcznym. Później wydał oświadczenie prasowe, że zapomniał, że jest w torbie. Pojawił się gościnnie w szkole gotowania Le Cordon Bleu w Paryżu we Francji w październiku 1994 r. W 2004 roku udał się do bazy marynarki wojennej Guantanamo Bay na Kubie wraz z 4000 funtów (1800 kg) żywności i przypraw do gotowania dla stacjonujących tam żołnierzy. Po huraganie Katrina w sierpniu 2005 r. Prudhomme został zmuszony do zamknięcia swojej restauracji. Podczas wysiłków restauracyjnych gotował za darmo w ośrodku pomocy dla wojska i mieszkańców przebywających w Dzielnicy Francuskiej; w pewnym momencie jego zespół ugotował ponad 6000 posiłków w ciągu dziesięciu dni. W październiku ponownie otworzył restaurację; pomieszczenie nie zostało poważnie zniszczone przez burzę. Bon Appétit przyznał Prudhomme Nagrodę Humanitarną w 2006 roku za jego wysiłki po huraganie. Po jego śmierci w 2015 r. osobista biblioteka Prudhomme'a, składająca się z prawie 600 książek kucharskich, podręczników o żywności i książek technicznych z zakresu nauk o żywności, została przekazana Bibliotece Gościnności i Kulinarnej im. Johna i Bonnie Boyd, która jest powiązana z Południowym Muzeum Żywności i Napojów.
Autograf dostałam od koleżanki Małgosi.
Komentarze
Prześlij komentarz