Cześć!

Dzisiaj chciałabym pokazać autograf, jaki otrzymałam od angielskiego restauratora i szefa kuchni telewizyjnej Gary'ego Rhodes.

Kilka słów o restauratorze:

Gary Rhodes OBE (22 kwietnia 1960 – 26 listopada 2019)  był angielskim restauratorem i szefem kuchni telewizyjnej , znanym z zamiłowania do angielskiej kuchni i składników oraz ze swojej charakterystycznej fryzury w szpiczaste włosy. Prowadził takie programy, jak MasterChef , MasterChef USA , Hell's Kitchen , oraz własną serię Rhodes Around Britain . Oprócz posiadania kilku restauracji, Rodos miał również własną linię naczyń kuchennych i mieszanek chlebowych.  Rhodes pojawił się później w programie ITV1 Saturday Cooks , a także w UKTV Food show Local Food Hero przed jego nagłą śmiercią w wieku 59 lat.  Rhodes urodził się w Camberwell w południowym Londynie w 1960 roku jako syn Gordona i Jeana ( z domu Ferris) Rhodes. Przeprowadził się wraz z rodziną do Gillingham w hrabstwie Kent , gdzie uczęszczał do The Howard School w Rainham. Następnie uczęszczał do szkoły gastronomicznej w Thanet , gdzie poznał swoją żonę Jennie. Pierwszą pracą Rhodesa był hotel Hilton w Amsterdamie. Został potrącony przez furgonetkę transportową w Amsterdamie, pozostawiając go z poważnymi obrażeniami. Następnie podróżował po Europie na różnych stanowiskach, zanim został zastępcą szefa kuchni w Reform Club w Pall Mall , a następnie w nagrodzonym gwiazdką Michelin hotelu Capital w Knightsbridge , gdzie pracował pod kierunkiem Briana Turnera. Rhodes został szefem kuchni w Castle Hotel, Taunton w Somerset. W wieku 26 lat zachował hotelową gwiazdkę Michelin. W ramach swojego programu Floyd w Wielkiej Brytanii i Irlandii Keith Floyd obserwował , jak Gary robi pieczony ogon wołowy. W 1990 roku Rhodes wrócił z rodziną do Londynu, aby zostać szefem kuchni w restauracji The Greenhouse w Mayfair . Menu stało się znane z ożywienia brytyjskich klasyków, w tym fagotów , ciastek rybnych , duszonych ogonów wołowych i budyniu z chleba i masła. Otrzymał gwiazdkę Michelin za The Greenhouse w styczniu 1996. W 1997 otworzył swoją pierwszą restaurację, City Rhodes , aw 1998 Rhodes in the Square , obie w Londynie z globalną firmą cateringową Sodexo. Partnerstwo to rozszerzyło się na brasserie Rhodes & Co w Manchesterze ,Edynburg i Crawley. W 2003 roku, po zamknięciu restauracji City Rhodes i Rhodes in the Square, otworzył Rhodes Twenty Four w jednym z najwyższych budynków Londynu, Tower 42 . Rhodes opisał swoje nadzieje związane z otwarciem restauracji: „Jeśli nigdy nie dostaniemy tutaj gwiazdki Michelin, będę bardzo rozczarowany, ale tak naprawdę chcę klientów”. Zdobył gwiazdkę Michelin w 2005 roku, którą zachował jako jedna z dwóch wyróżnionych gwiazdką Michelin restauracji Rodos w Londynie aż do zamknięcia w 2014 roku. Rhodes posiadał również Arcadian Rhodes na superlinii P&O MS Arcadia , Rhodes W1 w The Cumberland Hotel w Londynie i Rhodes Calabash w The Calabash Hotel w Grenadzie. Był także współpracownikiem magazynu BBC Good Food. Jego pierwszy występ w telewizji miał miejsce w wieku 27 lat, dzięki uprzejmości telewizyjnego szefa kuchni Glynna Christiana w Hot Chefs . Doprowadziło to do powstania serialu BBC Rhodes Around Britain w 1994 i Gary's Rhodes' Perfect Christmas w 1998. W 1999 Rhodes zaprezentował serial telewizyjny BBC New British Classics Gary'ego Rhodesa , przywracając klasyczną brytyjską kuchnię i opublikował książkę Takie samo imię. Przez dwa sezony, w 2000 i 2001, Rhodes gościł oryginalnego MasterChef USA na PBS.  Rhodes wystąpił w serialu telewizyjnym Rhodes Across India z uczniami Bushra Akram, Scottem Davisem i Kalwant Sahotą, a w 2008 roku w Rhodes Across China , który badał kuchnię chińską, z kucharzami Melissą Syers i Teresą Tsang. Rhodes pojawił się w komercyjnym powiązaniu z Tate & Lyle pod koniec lat 90., a jego przepisy zalecały odpowiednio produkty z cukrem i melasą; jego nazwisko było wydrukowane na każdej saszetce z cukrem Tate & Lyle w całym kraju. Rhodes był związany z kampanią Cooking in Schools z Flora UK i pojawił się w telewizyjnych reklamach margaryny Flora , z których niektóre przedstawiały go „prowadzącego furgonetkę z gigantyczną styropianową bułką”, która została zakazana.  Został mianowany Oficerem Orderu Imperium Brytyjskiego (OBE) 17 czerwca 2006 r. W tym samym roku startował, reprezentując południową Anglię , w BBC's Great British Menu , ale przegrał z Atulem Kochharem. Rhodes pojawił się w programie BBC Two spoof Shooting Stars , podczas którego gospodarze Vic Reeves i Bob Mortimer poprosili go o „reprezentowanie ognia za pośrednictwem tańca”. Rywalizował także, z profesjonalną partnerką Karen Hardy , w szóstej serii Tańca Strictly Come , która rozpoczęła się 20 września 2008 i zakończyła na 14 miejscu.  W 2011 roku Rodos przeniósł się do Dubaju w Zjednoczonych Emiratach Arabskich . Kierował Rhodes Mezzanine , później Rhodes W1 Dubai , w hotelu Grosvenor House  i innej restauracji Rhodes Twenty10 w Le Royal Méridien Beach Resort & Spa.W 2013 roku otworzył swoją pierwszą restaurację w Abu Dhabi , Rhodes 44 w hotelu St. Regis. Rhodes był kibicem Manchesteru UnitedRhodes zmarł w Dubaju , Zjednoczone Emiraty Arabskie, 26 listopada 2019 r.; miał 59 lat. Rock Oyster Media i Goldfinch TV powiedziały w oświadczeniu dla agencji prasowej, że Rhodes nagle zachorował w domu, podczas przerwy w kręceniu nowego serialu telewizyjnego, i wkrótce potem zmarł. Rodzina Rhodesa potwierdziła później, że jego śmierć była wynikiem krwiaka podtwardówkowego , zwykle związanego z urazem mózgu.  Wielu znanych kucharzy złożyło hołd, w tym Marcus Wareing , Aldo Zilli , Ainsley HarriottGordon Ramsay i Jamie Oliver , ten ostatni powiedział, że był „ogromną inspiracją dla mnie jako młodego szefa kuchni”, dodając, że „wyobraził sobie współczesnego brytyjskiego kuchnia z elegancją i zabawą”.  Tom Kerridge opisał Rhodesa jako „jednego z największych brytyjskich szefów kuchni, który niemal w pojedynkę wprowadził brytyjskie jedzenie na światową scenę”. 

Autograf dostałam od koleżanki Małgosi

 

Komentarze

Prześlij komentarz